top of page
  • Writer's pictureFanni Vesztl

Környezettudatos gondolatok

Updated: Aug 14, 2023

Amikor megnéztem Attenborough filmjét a bolygónk állapotáról, arra gondoltam, hogy megmutatom mit tudsz tenni, hogy kevesebb hulladékot termelj, ezáltal segíts a Földünknek, hogy életben maradjon. Íme 10 tipp a környezettudatosabb életért:

környezettudatosság

1. Ha gyorsétteremben eszel, vigyél magaddal evőeszközt. Ne használj eldobható műanyagot! Ha végeztél, a saját kis textilszalvétádban meg is törölheted a szád. Praktikus kis tasakot is varrhatsz hozzá, és lehet venni kisebb méretű evőeszközöket, amik szuperül elférnek majd a táskádban.


2. A piacozást jó szívvel ajánlom. Egyrészt sokkal kedvesebbek az eladók, másrészt én a tejeshez viszem a saját dobozaimat, és abba kapom meg a túrót, tejfölt, vagy amit szeretnék. Máris megúsztam egy csomó felesleges csomagolást, ami rögtön a kukában landolna.

Az ökológiai lábnyomod is kisebb lesz, hiszen a piacon van a legtöbb esély, hogy hazai gyümölcsöt és zöldséget vegyél, ami nem utazott sok-sok kilométert, hogy ideérkezzen.


3. Cuki, mini arclemosó korongokat te is varrhatsz magadnak. Mosógépben mosható, sokszor újrahasználható!


4. Testvéremtől kaptam a szuper tüllzsákokat a bevásárlásokhoz. Zöldség és gyümölcs csakis ebbe kerül nálam. Mennyivel jobb, mint a nylonzacskó, igaz? Ne kérd, utasítsd vissza, hogy mindent ezerszer becsomagoljanak.


5. Komposztálj! Ha van barkácsoló kedvű férfi a családban, el is készítheti a ládát. De nekünk például giliszta komposztunk van a gangon egy nagy, megtisztított festékes vödörben. Már kert sem kell hozzá!


6. Vásárolj csomagolásmentes boltban, így a sok-sok dunsztost is újrahasznosíthatod, amik otthon gyűlnek.

ötletek a zöldebb élethez

7. Műanyag szivacs és papírtörlő helyett használj házi készítésű törölgetőrongyokat. A textilszalvéta zseniális! Hányszor van, hogy épp csak beletöröljük kicsit a szánkat, aztán megy is a kukába az a rengeteg papír, aminek a létrehozása egy csomó fát és vizet igényelt.

Remélem kedvet kapsz, hogy csökkentsd te is a hulladéktermelést. Ehhez bármelyik kidobásra szánt ruhád jó lesz, hiszen azzal úgyis tele a szekrényed. Ha még több ruhád gyűlt fel, amit sosem használsz, lehet belőlük fürdőszobaszőnyeg, lábtörlő, párna. Vagy adományozd rászorulóknak.


8. Befőttesüvegeket és konzervdobozokat is remekül át lehet alakítani tárolókká. Nálam pl. a mini üvegcsékből lettek a fűszertartók. Az elnyűtt farmerekre is milliónyi tipp van a pinteresten, hogy hogyan lehet átalakítani más használati tárggyá. A zsebekből lehet jópofa fali tároló, vagy az ép, használható részeiből én például táskát varrtam tavaly tavasszal a Praktika Magazinnak.


9. Én sem gondoltam volna, de végül kipróbáltam a mosható betétet. Először persze csak egyet vettem, mert szkeptikus voltam. De totál bevált, kényelmes és jobb érzés is. Arról már nem is beszélve, hogy mennyi műanyag hulladéktól kímélem így meg a természetet.

tippek a környezetudatossághoz

10. Nálam a vegyszerek használata is korlátozott, de utána fogok járni, hogy hogyan lehetne még kevesebb vegyszert engedni a lefolyóba. Vannak kevésbé kártékony anyagok, melyek alkalmasak tisztításra.

A mosódió, mely már folyékony formában is kapható, a ruhákhoz jó.

Az ecet természetes fertőtlenítőszer, vízkőoldó hatású. Vízzel hígítva ablak és tükörtisztításra is szuper.

A szódabikarbóna vízzel vegyítve, lúgos folyadék lesz, mely áthatol olajon, zsíron és egyéb szennyeződéseken. Súrolószer helyett használható és folttisztításban is megállja a helyét. Ecet és szódabikarbóna keverékével szuper erős tisztítóhatás érhető el.

Az olívaolaj hatásos fa bútorápoló szer.

A citromlé tökéletesen használható fehérítésre, fertőtlenítésre, zsírtalanításra vagy akár illatosításra is.


Legfontosabb persze, hogy a sokkal kevesebbet fogyassz, és ne vásárolj felesleges dolgokat! A mértéktelenség vezetett odáig, hogy teljesen elszennyeztük a Földet és hogy ez a csodás bolygó élhetetlenné válik. Ha van bármi, amit tehetünk még, azt viszont meg kell tennünk! Remélem kedvet kapsz te is, hogy zöldebb életet élj! Nem a tárgyaid adják az értékedet, hiába igyekszik ezt belénk plántálni a fogyasztói társadalom gépezete.


0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page