top of page
  • Writer's pictureFanni Vesztl

Busómaszk házilag

Ismét egy tavaszváró ötlettel invitállak alkotásra. Ezúttal papírmaséból készítettem mini busómaszkot, amely nálam hűtőmágnesként fogja várni a tél végét. Máglyát azért itthon nem fogok gyújtani, még ha a hagyomány ezt is kívánná, de egy gyertya lángja is elég lesz majd, hogy elégessem a telet és jeges időt.

mini busómaszk

Hozzávalók: alufólia, csomagolópapír, tapétaragasztó vagy csiriz, piros, fekete és fehér akrilfesték, szőrme, olló, ragasztópisztoly, ecset

Elkészítés: Formázz alufóliából egy fejet. A szemeknél nyomj bele két gödröt, az orrot pedig alakítsd ki egy kevés plusz alufóliából gyúrt hurkából. Kend be a papírt ragasztóval (alul megtalálod a csiriz elkészítését is), és kis szeletekre tépkedve simítsd az alufóliára. Először nehezen tapad meg, de türelmesen haladj tovább. A papírszeletek fedjenek egymásra is kissé. Az első réteg után tedd félre száradni a figurát.

Folytatásként vond be 3-4 rétegben papírral a fejet. Két vékony, sodrott papírhurkából alakítsd ki a szájat. Kevés összegyűrt papírból a két orcát. Teljesen szárítsd ki ismét, és utána kezdheted a festést. Vékony ecsettel alakítsd ki a szemeket és a szájat.

diy papírmasé

Körülötte fesd pirosra az egész arcot, majd mintázd tovább fehérrel. Nézegethetsz mintákat a neten is. Én is így tettem, de nem akartam egyiket sem lemásolni, sőt szerettem volna, ha egy kicsit Fannis a végeredmény.

Végül ragasztópisztollyal ragassz neki bajszot, és szőrméből kivágott hajat, a hátuljára pedig egy mágnest.

Gyerekekkel is bátran ki lehet próbálni a papírmasét. Én egész kis koromban fogtam hozzá először, és aztán eléggé rákaptam: egy csomó kis manót készítettem ugyanezzel a technikával.

diy busómaszk

Csiriz készítése: Melegíts 2 dl vizet egy edényben. Közben 3 púpos teáskanálnyi lisztet keverj el csomómentesre egy bögre langyos vízben. Amikor a víz már elég meleg, de még nem forr (kb. 70‑80 °C), lassan öntsd bele a bögrében lévő keveréket. Folyamatos kevergetés mellett főzd tovább egészen addig, amíg opálossá nem válik és puding állagúra sűrűsödik. Miután kihűl, kész is a ragasztó. A hűtőszekrényben néhány napig eláll.



Recent Posts

See All
bottom of page